تعریف سرمایه گذاری
سرمايه گذاري (Investment)عبارت است از هرگونه فداكردن ارزشي در حال حاضر (كه معمولاً مشخص است) به اميد به دست آوردن هرگونه ارزشي در زمان آينده (كه معمولا اندازه و كيفيت آن نا معلوم است) بعبارتي
سرمايه¬گذار در حال حاضر ارزش مشخصي را فدا مي كند تا در قبال آن در آينده ارزش خاصي كه مورد نظرش است را به دست آورد. عموماً سرمايه¬گذاري در افراد حقيقي از محل مازاد پس اندازهاي خود حاصل مي گردد.
سرمايه گذاري را به دو روش تقسيم بندي مي¬كنند كه شامل :
1. سرمايه گذاري بر اساس موضوع سرمايه گذاري : كه خود به دو دسته سرمايه گذاري واقعي مثل خريد يك دارايي واقعي و سرمايه¬گذاري در دارايي هاي مالي كه نوعي دارايي مالي كه نتيجه آن معمولاً جريان وجوه نقد است به دست مي آورد.
2. سرمايه گذاري بر اساس زمان يا مدت سرمايه گذاري : كه به دو دسته كوتاه مدت (يكساله) و بلند مدت (بيش از يك سال) تقسيم بندي می شود.
3. سرمايه گذاري بر حسب ريسك : كه بر حسب احتمال ميزان انتظارات سود يا عايدي حاصل طبقه بندي مي گردند كه به سه گروه سرمايه گذاري با ريسك متناسب، سرمايه گذاري با ريسك نسبي بيشتر (سفته بازي) سرمايه گذاري پر خطر يا ريسكي (قمار) تقسيم بندي مي گردند.
از آنجاكه موضوع بحث سرمايه¬گذاري در سرمايه گذاري دارايي هاي مالي است لازم است ابتداً در خصوص بازار مربوطه و همچنين مزاياي آن و چگونگي ورود به آن مباحثي مطرح نمود.
همواره غالب اشخاص برای خود پس اندازهای دارند که به مرور به آن می افزایند ولی بدلیل آنکه اولاً به مرور جمع می شود وثانیاً کل این پس انداز به میزانی که بتوانند فعالیت اقتصادی با بازدهی مناسب داشته باشند، بدنبال شریک هستند . از طرف دیگر ، دولت ها و کشورها و حتی بنگاه های خصوصی برای آنکه بتوانند فعالیت اقتصادی مهم انجام دهند ، به دنبال شریک می گردند که با افزوده شدن سرمایه آن بتوانند کار اقتصادی بزرگی انجام داده و نفع بیشتری را عاید خود و کشور نمایند. در واقع این اشتراک منافع است که سرانجام منجر به ایجاد شرکتهای سهامی می گردد و بدین ترتیب اشخاص حقیقی با خرید تعدادی از سهام یک شرکت در یک فعالیت اقتصادی بزرگ و مهم شرکت می کنند و در مقابل نیز شرکتها سرمایه های لازم برای سرمایه گذاریهای خود و افزایش سوددهی را بدست می آورند. بعبارت دیگر بازار سرمایه زیر بنای فعالیت های تجاری ، صنعتی، دولتی و خصوصی است. بدین نحو که وجوه را از بخشهای مازاد جمع آوری می کند و آن را به سمت قسمتی که نیازمند تأمین مالی هستند، هدایت می کنند . بازار سرمایه به مثابه پل ارتباطی پس انداز کنندگان انفرادی و نهادی و سرمایه گذران نیازمند وجوه است. در صورتی که سازو کارهای بازار سرمایه به صورت کارا تدوین شود ، نه تنها وجوه سرگردان مردم به سرمایه گذاریهای مولد تبدیل می گردد و رشد اقتصادی کشور فراهم می شود، بلکه موجب تخصیص بهینه وجوه و کسب بازدهی مناسب می شود.
در حال حاضر ، بازار سرمایه نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشورها خصوصاً کشورهای توسعه یافته بازی می کند و نقش آن تا آنجا گسترش یافته که امروزه در دنیا ، بازارهای سرمایه کشورها با یکدیگر ترکیب می شوند و بازارهای سرمایه بین المللی را تشکیل می دهند. از این رو نه تنها فرآیند رشد اقتصادی کشورها تسریع و تسهیل می گردد ، بلکه با جهانی شدن سرمایه، تخصیص بهینه سرمایه بین المللی نیز در حال انجام است.
با این وصف، می توان گفت که بازار سرمایه دارای عملکرد زیر است :
- نیازهای سرمایه ای شرکتها و نهادها را تأمین می نماید.
- به نهادهای مالی امکان می هد تا از وجوه خود در دوره های بلند مدت استفاده سودآور کنند.
- موجب امنیت داراییهای مالی می گردد.
- با هدایت پس اندازهای مردم به سمت سرمایه گذاریهای مولد ضمن کمک به افزایش تولید کالا و خدمات و تعادل عرضه و تقاضای وجوه ، موجب جلوگیری از افزایش نرخ تورم می گردد.
- تأمین مالی پروژه های وطرح های سودآور را تسهیل می نماید.
- باعث شفافیت ارائه اطلاعات و اطلاع رسانی اثربخش می گردد.
- با فراهم کردن زمینه استقراض بلند مدت برای دولت باعث تأمین مالی طرحهای توسعه ای در بخش عمومی می گردد.
چرا بازار بورس را برای سرمایه گذاری انتخاب میکنیم؟
سرمايه¬گذاران در هر كجا كه سرمايه گذاري مي كنند علاوه بر اين كه به دنبال كسب سود هستند در انتخاب نوع سرمايه گذاري نيز به دنبال جايي مي گردند كه سود بيشتر، مورد اطمينان و قانوني بدهد و هر زمان كه بخواهند بتوانند از وضعيت سرمايه گذاري خود مطلع شوند یا هر وقت كه بخواهند سرمايه خود را نقد كنند. برخي نيز علاوه بر اين ، معيارهاي متعادل تري دارند به عنوان مثال به دنبال سرمايه¬گذاري در كاري هستند كه علاوه بر خودشان جامعه نيز از آن بهره مند شود، مثلاً ايجاد اشتغال نمايد. بورس از جمله مراكزي است كه جميع اين ويژگيها را داراست. پس سرمايه گذاري در بورس نه تنها براي سرمايه گذاري و سرمايه پذيران سودمند است بلكه براي كل جامعه نيز فوايد قابل توجهي دارد كه در ادامه به آنها اشاره خواهد گرديد.
در جهان سرمایه داری بورس به عنوان یکی از پیشرفته ترین ابزار تکاملی سرمایه به شمار میرود. بورس جایگاه تبدیل دارایی هاي واقعی به ثروت کاغذي است زیرا درقبال دارایی واقعی (پول،وجه نقد،آورده غیرنقدي،اموال و (... که سهامداران جهت خرید سهام ارائه می دهند ورقهاي کاغذي به آنان داده میشود که نمایانگر ثروت سهام آنان است . حجم عملیات ومجموع سود و بازده سهام بورس باید آینه تمام نماي وضعیت اقتصادي کشور باشد.